Wereldtijdpad

Het Wereldtijdpad in Webbergen

Webbergen heeft een primeur: het eerste Wereldtijdpad. In de Week van de Geschiedenis, van 11 tot en met 19 oktober 2008, is het eerste deel van het wandelpad officieel in gebruik genomen. De wandellus Holterberg is 7,5 km lang en beslaat de periode van 1733 tot heden.

Wat is het wereldtijdpad?

Het Wereldtijdpad is een wandeltraject dat begint bij het nieuwe gemeentehuis in Rijssen en eindigt op het plein in het hart van Holten. Het pad slingert door het buitengebied en bestaat uit aan elkaar geschakelde rondwandelingen, in totaal 50 kilometer lang.

Afbeelding situatieschets

Hoe is het tijdpad gemarkeerd?

Langs het pad komen ruim 2000 'jaarpalen' te staan, voor elk jaar van onze jaartelling één. De jaarpalen zijn voorzien van een kubus die je kunt ronddraaien. Op vier zijden van elke kubus staan wetenswaardigheden uit het betreffende jaar. De historische feiten komen uit de regio, Nederland, Europa en de overige werelddelen. Op de route worden hier en daar ook informatiepanelen geplaatst met informatie over de belangrijkste ontwikkelingen in de diverse tijdperken.

wereldtijdpad

Voor wie is het bedoeld?

Het Wereldtijdpad is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om op een actieve manier te ontdekken wat er zoal aan deze tijd voorafging. Met behulp van een routeboekje, een mp3-programma of sms-berichten loop je 'zappend' door de tijd op zoek naar onderwerpen die je interesse hebben. Het maakt niet uit of dat sport is, kunst, politiek, ruimtevaart of de Bataven, je kunt wandelend altijd iets van je gading vinden. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat de rits in 1913 op de markt kwam, het klittenband in 1948 en de Game Boy in 1989. Maar ook hoe onze wereld jarenlang steeds groter werd en de laatste tijd weer kleiner wordt.

Hoe loopt de route?

De rondwandelingen lopen langs vakantieparken, campings en horecagelegenheden. Het Wereldtijdpad vormt daarom een impuls voor het toerisme in de regio, mede door de evenementen die er jaarlijks aan gekoppeld gaan worden. Zo is het de bedoeling dat elk jaar in de midzomernacht op feestelijke wijze een nieuwe jaarpaal met de belangrijkste feiten uit het afgelopen jaar wordt bijgeplaatst. Iedereen mag daar suggesties voor indienen. Ook scholen kunnen gebruikmaken van 's werelds langste tijdlijn – straks ongetwijfeld vermeld in het Guinness Book of Records – en interactieve trektochten door de tijd organiseren. Daarvoor worden speciale onderwijsprojecten ontworpen.

Wanneer wordt het Wereldtijdpad gerealiseerd?

In de komende maanden dragen tal van mensen, organisaties en instellingen op de een of andere manier hun steentje bij aan de realisatie van het Wereldtijdpad. De inrichting van het Wereldtijdpad vergt in totaal anderhalf jaar. In de Week van de Geschiedenis in 2009 is het hele project gerealiseerd. 

Wie financiert het project?

De provincie, de Europese Unie en de gemeente Rijssen-Holten betalen het project. De initiatiefnemer van het project, de heer Floor Looy, heeft hiervoor een stichting opgericht die initiatieven rondom het Wereldtijdpad gaan ontplooien.

WTP Persbericht 16 mei 2008

Meer informatie?

U kunt voor meer informatie terecht op www.wereldtijdpad.nl en bij de heer Floor Looy, initiatiefnemer van het project, t (0546) 826 122 of info@wereldtijdpad.nl

Bij de gemeente Rijssen-Holten kunt u contact opnemen met Ronald van der Veen, t (0548) 854 434 of Heleen van der Wal, t (06) 2266 6305.

Schade en/of gebreken kunt u melden bij Hans Stam, t (0548) 363 121 of via e-mail.

Nieuwsbrieven
WTP-Nieuwsbrief november 2010

Deel deze pagina op sociale media